Bios

 

Er blijft een hoop gebeuren op het gebied van OS/2. Het blijft knappe koppen lukken om OS/2 te updaten onder kap.
Hierdoor blijft het gewoon draaien zoals je gewend bent op moderne hardware, maar door het modulaire ontwerp kan toch iedere keer toch weer ArcaOS worden aangepast. Deze belangrijke veranderingen is nodig omdat er de komende jaren iets heel belangrijks gaat veranderen aan de PC. De oude BIOS zoals we die kennen gaat verdwijnen. In veel PC's zit nu al een zogenaamde UEFI firmware in. In veel opzichten is dit net als de oude BIOS een stukje software dat opstart als je je PC aanzet en vervolgens je besturingssysteem gaat opstarten van je vaste schijf, zoals ArcaOS, OS/2, Linux of Windows.

Op dit moment zit er nog in de UEFI opstart code "legacy" code om het opstarten van oudere besturingsystemen mogelijk te maken zoals zoals Windows 7, ArcaOS en DOS . Waneer deze oude legacy ondersteuning verdwijnt in de UEFI loader dan kan je ArcaOS/OS/2 niet meer opstarten op een moderne PC. Deze uitfasering gaat in de komende 1 tot 2 jaar gebeuren.

Het bedrijf Arca Noae heeft bekend gemaakt dat het ze gelukt is om ArcaOS op te starten op een PC die in UEFI mode staat geschakelt. Dat is een grote doorbraak. Dit wordt nu verder getest op andere sytemen zodat het in een toekomstige versie van ArcaOS opgenomen kan worden.